Wat bezielt Joop Reichenfeld?

 

Eigenlijk ken ik Joop al heel lang, tenminste, kennen is niet het juiste woord. We wisten van elkaars bestaan doordat ik jaren geleden een tijdje lid was van de lokale Ruilkring. Joop heeft zich er vlak na de oprichting bij aangesloten en nog steeds past de Ruilkring perfect bij haar leefstijl.

Sinds ik met kruiden bezig ben kom ik Joop steeds vaker tegen en haar kruidenbezigheden maakten dat ik meer over haar wilde weten. Wie is Joop en waarom doet ze wat ze doet? We spraken af in haar gezellige Theehuis en onze kennismaking deel ik hier graag met jullie:

Joop is een echte natuurvrouw. Van haar ouders weet ze dat ze van kleins af aan al van de natuur hield. Ze observeerde en leerde er graag over. Alle opleidingen, trainingen, cursussen en workshops die ze ooit gevolgd heeft (en dat zijn er veel) hadden te maken met het analyseren van de natuur, er buiten in werken, het observeren en benoemen ervan en het geobserveerde tevens weer te geven op verschillende creatieve manieren.

Nog steeds leert Joop bij, want binnenkort mogen we haar ook officieel natuurgids van het IVN (Instituut voor Natuurbeschermingseducatie en Duurzaamheid) noemen! Super-enthousiast kan Joop vertellen over het stukje land aan de Maas dat zij mag/moet observeren voor het IVN. Over de dieren die er overdag en ’s nachts te zien zijn. Heel bijzonder!!

Haar enthousiasme voor de natuur deelt ze op allerlei manieren met geïnteresseerde medemensen van jong tot oud. Ze organiseert regelmatig wandelingen, zoals snert- en soepwandelingen, eetbare plantenwandelingen en vele soorten andere wandelingen waarbij je langs paden geleid wordt waarvan je niet wist dat ze bestonden.

Een brug leggen tussen natuurbeleving en kunstzinnige vorming is ook een van Joops vaardigheden. Je kunt in haar Theehuisatelier, onder het genot van een heerlijk kopje door haarzelf samengestelde kruidenthee, o.a. mozaïeken en monotypes maken. Daarnaast kun je van Joop leren wat je allemaal met kruiden kunt doen, zoals het maken van kruidenthee, kruidenzeep, zalven en lippenbalsems. Haar aanbod wat betreft cursussen vind je hier.

In haar prachtige kruidentuin kweekt Joop haar eigen kruiden. Ze gebruikt deze kruiden voor de theeën, tincturen, zalven, zeepjes en de zaden die zij aanbiedt via haar webwinkel.  Mijn persoonlijke favoriet zijn de zadenmixen voor bijen en vlinders: prachtige, nuttige bloemen voor insecten en mensen. Zoiets noodzakelijks in deze tijd. Goed dat Joop deze biologische zaden voor ons verzamelt en te koop of te ruil aanbiedt.

Wat een bijzondere en veelzijdige kruidenvrouw is Joop. Ik ben blij dat ik haar een beetje beter heb leren kennen. Joop deelt op geheel eigen wijze en in haar eigen ritme heel wat zonnestraaltjes uit!

<3

Rhea

Eén reactie

  1. Ja Joop is een zeer benaderbaar en goed voorbeeld van een hedendaagse Kruidenvrouw. Ze heeft heel veel verstand en gevoel voor kruiden en wat je er mee kunt doen. Heel leuke en fijne vrouw om te kennen.

Reacties zijn gesloten.