De Innerlijke Criticus

Vorige week heb ik twee blogs geschreven en daarop hele lieve reacties ontvangen. Dat gaf een heerlijk gevoel! Zo wilde ik me de hele tijd wel voelen!! Snel weer schrijven dus!!

Alleen wist ik niet direct waarover…
Sterker nog, er kwam slechts één sombere gedachte naar boven die zei dat de inspiratie op was, dat het me vast niet zou lukken om nog meer blogs te maken en dat ik er maar beter direct mee kon stoppen.

Het was een deprimerende gedachte en ik was bang dat het waar zou zijn, tot ik me gisteren ineens realiseerde dat ik hier te maken had met mijn eigen ‘Innerlijke Criticus’: die stem die voortdurend klaar staat met kritiek en zodoende plezier onplezierig maakt, die je laat geloven dat je niet goed genoeg bent. Kortom de stem die je belemmert om volledig jezelf te zijn.

Een lastig geval dus, die Innerlijke Criticus.
Ik besloot er maar eens over te gaan lezen en wat blijkt?
Die kritische stem is tijdens onze prille kindertijd ontstaan om ons juist te beschermen!
Als kind was je namelijk volledig afhankelijk van ouders en andere volwassenen en het was belangrijk om hen goed gestemd te houden. Hun afwijzing was immers meestal pijnlijk en mogelijk zelfs levensbedreigend. Je Innerlijke Criticus probeerde die ellende te voorkomen door regelmatig tegen je te zeggen dat je bijvoorbeeld maar het beste lief en stil kon zijn, dat je beter je best moest doen, grondiger moest poetsen, enzovoorts, enzovoorts…

Zeer bruikbaar dus in je kinderjaren, maar niet meer nu je een vrij en eigen mens bent.

Hoe brengen we deze stem dan tot rust?

Om te beginnen is het nodig dat je je Innerlijke Criticus herkent.
Sommige coaches adviseren daarom om hem een naam te geven en op te schrijven wat ze allemaal zegt. Je kunt de stem op die manier sneller herkennen en verwelkomen als ie zich aandient.

Verwelkomen in plaats van ertegen strijden, want ze is er ten slotte altijd geweest om jou te helpen.

Vervolgens laat je je Innerlijke Criticus vriendelijk, doch duidelijk weten dat je zijn mening en adviezen vanaf nu niet meer nodig hebt. Dat je je leven verder op jouw manier gaat leiden.

Je kunt dan eindelijk je eigen, authentieke koers uitzetten en met meer vrijheid je levensweg vervolgen. Natuurlijk zal je je Innerlijke Criticus onderweg nog wel eens tegen komen, maar die ontmoeting kun je dan aangrijpen om gezellig oude herinneringen op te halen om daarna ieder weer je prachtige, eigen weg te gaan.

Wordt vervolgd 🙂

Rhea

Wil je reageren? Mail dan naar info@voor-mekaar.nl of schrijf in ons Gastenboek.

Voor-Mekaar.nl wordt gehost door KeurigOnline; een eigen website al vanaf € 1,- per maand!