Zwangerschapsmuziek

Alle geluiden om ons heen bestaan uit ritmes en klanken.
Ze vormen de muziek van ons leven. Ons leven, dat begint in de buik van onze moeder.

Reeds in de 5e maand van de zwangerschap horen we de eerste geluiden, klanken en ritmes; moeders hart klopt, ons eigen hart klopt, moeders maag knort zo af en toe, het bloed ruist, de darmen rommelen en moeder praat en zingt. Je zou het zwangerschapsmuziek kunnen noemen.

De meeste tijd klopt het hart van je moeder een regelmatig ritme, waarbij je je veilig en geborgen voelt. Spanningen die het hartritme verhogen ervaren we dan direct.

Dit (hart)ritme is overigens de basis van onze muziek.
Het is opvallend dat tempoverandering in de muziek inderdaad bij de meeste luisteraars emoties opwekken. Deze emoties voelden we dus ook al in moeders buik.

Voor aanstaande moeders is het goed om te weten dat alles wat je kindje hoort (en voelt) wordt verwerkt in de hersenen die volop in ontwikkeling zijn. In de hersenen bevinden zich vele centra die in verbinding staan met de zintuigen: de oren, de ogen, de neus en de huid. Deze centra ontwikkelen zich door prikkels van buitenaf. Bij onvoldoende prikkels raken de hersenen onderontwikkeld, wat een ongunstige invloed heeft op de concentratie, het geheugen en de intelligentie. Aangezien het gehoor al zo vroeg ontwikkeld is, is het heel goed dat je als aanstaande moeder regelmatig tegen je kindje praat, kinderliedjes zingt en mooie muziek laat horen.

Onderzoekers hebben gemerkt dat ongeboren kinderen vanaf de 8e maand vlot reageren op bekende klanken en wanneer ze de bekende muziek na de geboorte lieten horen werden huilende baby’s rustig.

Daarnaast leren kinderen, door de stem van de moeder, de specifieke kenmerken van de taal.
Ze nemen haar spreekwijze over: hun moedertaal.

Rhea