Minitopia

In één van de buitenwijken van ’s-Hertogenbosch vind je een wel heel bijzondere plek; Minitopia.

Op de plaats waar, alweer 10 jaar geleden, het GGD gebouw stond, groeit nu een bos van onder andere berken, wilgen en acacia’s. Het terrein is van woningbouwvereniging Zayaz, maar voorlopig heeft het stukje grond geen bestemming en mag een groep pioniers er experimenteren met alternatieve woon- en werkvormen.

Tessa Peters en Rolf van Boxmeer van Rezone en Wave of Tomorrow zijn de initiatiefnemers van Minitopia. Met behulp van vrijwilligers en andere creatieve mensen creëren zij in deze groene oase ‘een tijdelijke gemeenschap om te dromen en om nieuwe vormen van samenkomen en samenleven in de huidige maatschappij uit te testen’.

Er staat momenteel een Tiny House, dat bewoond wordt door een student en er is een bouwkeet waar de Buurtvereniging van de Slagen in gevestigd is. Verderop hebben kunstenaars een houten keet, die eerst dienst deed als bijkantoor van het VVV, opgeknapt tot woning en atelier en een student bouwkunde bouwt er aan een prachtige villa van tweedehandsmateriaal en krijgertjes.

Tevens experimenteert men op Minitopia met waterzuivering en het opwekken van eigen energie, maar om het niet al te primitief te maken is er ook een water- en elektriciteitsaansluiting. Daarentegen is men op Minitopia weer niet aangesloten op het riool. De mensen die er wonen en werken maken daarom onder andere gebruik van een composttoilet. Een prachtig voorbeeld van nuttige recycling van menselijke afvalproducten.

Het bos wordt ondertussen door Leidi Haaijer in een organisch tempo omgevormd tot een ‘eetbaar bos’. Zij maakt daarbij gebruik van de principes van de permacultuur. Op Minitopia groeien al aardbeien, vlierstruiken, aardperen, bramen, verschillende kruiden en andere eetbare planten. Sinds kort scharrelen er zelfs wat kippen rond in dit kleine paradijsje.

Minitopia is een prachtige plek die zeker een bezoekje waard is.

Iedere woensdag tussen 10:00 uur en 17:00 uur kun je er binnen lopen. Er zijn dan altijd mensen aanwezig die vragen kunnen beantwoorden en je een rondleiding kunnen geven. Voor afspraken of meer informatie kun je mailen naar post@rezonethegame.nl.

Rhea

Wil je reageren? Mail dan naar info@voor-mekaar.nl.

www.Voor-Mekaar.nl wordt gehost door KeurigOnline; al een eigen website vanaf € 1,- per maand!