De Doorgeefwinkel van Geerte

Geerte (tweede van rechts) met drie collega’s

Eén van de geweldige dingen die de consumptiemaatschappij heeft voortgebracht is de weggeefwinkel. Veruit de meeste mensen hebben veel teveel spullen in huis en omdat die nog goed zijn is het zonde om ze weg te gooien, ook al gebruik je ze niet meer. Nu is er in deze tijd ook een steeds groter wordende groep mensen die geen geld heeft om kleding, serviesgoed, speelgoed, boeken, enz. te kopen. De weggeefwinkel is de duurzame, verbindende schakel tussen deze twee groepen. Het is een herverdeelpunt van goederen en er komt geen geld aan te pas. Prachtig!

Drieënhalf jaar geleden is Geerte van Hoek een weggeefwinkel begonnen in ’s-Hertogenbosch-west. Zij noemt haar winkel liever een doorgeefwinkel, want ze geven immers de bruikbare spullen door aan mensen die het nodig hebben. Je kunt er binnenlopen voor een bakje koffie en een praatje. “De spullen zijn eigenlijk een middel om elkaar te ontmoeten”, aldus Geerte.

Geerte heeft zich altijd al ingezet voor de armere medemens en zo’n vier jaar geleden organiseerde ze met het wijkteam een ‘weggeefweek’. Ze vond het prachtig om te zien hoe blij verrast de mensen waren dat ze niet hoefden te betalen voor de spullen. Veel mensen kwamen die dagen ook spullen brengen. Het was zelfs zo dat ze met meer spullen eindigden toen de weggeefdagen waren afgelopen en daardoor is het idee van de doorgeefwinkel ontstaan. Ongeveer een half jaar later mocht Geerte een leegstaand winkelpand betrekken en vanaf die dag is de doorgeefwinkel een feit.

Geerte: “We zijn begonnen zonder regels, iedereen mocht meenemen wat hij of zij maar wilde, maar daar werden sommige mensen heel hebberig van. Ze namen veel meer mee dan ze zelf nodig hadden. Bovendien vonden ook handelaren hun weg naar de winkel. Daarom hebben we wat regels ingesteld. Iedereen mag één keer in de week komen winkelen en je mag een beperkt aantal spullen meenemen. De doorgeefwinkel heeft tevens een aparte koophoek waar een klein bedrag wordt gevraagd voor wel heel bijzondere spullen.”

De winkel is inmiddels niet meer weg te denken uit de wijk. Geerte werkt er samen met ongeveer 11 andere vrijwilligers. Ruimte voor meer vrijwilligers en activiteiten is er momenteel niet, daarom wil ze de winkel graag uitbreiden. Dan kunnen vrijwilligers aan de slag met het repareren en opknappen van spulletjes en kunnen er knutsel-werkgroepjes ontstaan. Daarnaast blijven er zoveel spullen binnenkomen, dat er meer opslagruimte nodig is.

Mensen die projecten organiseren voor hun minderbedeelde medemensen kunnen ook altijd een beroep doen op Geertes doorgeefwinkel. Zo zijn er mensen in de wijk die zich inzetten voor de armoede in andere landen; er gaat kleding naar Suriname, Moldavië en Roemenië. Onlangs nog had ‘Jong Actief’ spullen nodig voor een rommelmarkt, ze mochten uitzoeken wat ze wilden.

De doorgeefwinkel maakt vele mensen blij en daar halen Geerte en haar team hun motivatie uit om door te gaan. Ga gerust ns kennis maken. Ze zijn op woensdag en donderdag van 10:00 uur tot 16:00 uur open voor iedereen en op maandag alleen op afspraak. Het adres vind je op de website van doorgeefwinkel west.*)

Wil je weten of er bij jou in de buurt een weggeefwinkel is dan kun je hier een kijkje nemen. De maakster van deze website geeft tevens informatie over hoe je zelf een weggeefwinkel kunt beginnen. Je doet er jezelf en anderen een groot plezier mee!

Rhea

*) inmiddels is de doorgeefwinkel verhuisd en aangezien ze nu meer huisvestingskosten moeten betalen, bieden ze hun spullen aan tegen een klein bedrag. Alleen de echte minima kunnen op afspraak nog gratis komen winkelen. Het adres is nu Kooikersweg 276.

 

www.Voor-Mekaar.nl wordt gehost door KeurigOnline; een eigen website vanaf € 1,- per maand!