Wat bezielt Leidi Haaijer?

Op Minitopia maakte ik kennis met Leidi Haaijer. Zij is door Rezone gevraagd om zich bezig te houden met het groen en dat doet zij met passie. Reden voor mij om nader kennis te maken met Leidi, want mensen die dingen doen met passie boeien mij enorm.

We spreken af bij een gezonde broodjeszaak en daar vertelt Leidi dat ze monumentaal multimedia vormgever is met een grote interesse in processen. …. Een eetbaar bos laten ontstaan is zo’n proces.

Eind jaren 70 is Leidi begonnen met haar opleiding aan de kunstacademie. Ze koos de richting monumentale vormgeving, want dat was denken in grote concepten, zonder beperkt te worden in de keuze van materiaal of techniek.
In het derde jaar kreeg ze de opdracht om een eiland te ontwerpen waar je autonoom zou kunnen leven en vanaf die tijd is ze zich gaan verdiepen in zaden en voedsel. “De interesse in zaden ging toen nog vooral om de vorm van de zaden, al die verschillen, groot, klein, super glad, vreemde vormen (dat verzin je amper). De kennis van planten om ons heen was voor mij iets basaals, een intuïtieve behoefte om die kennis aan te boren en die kennis te bezitten. Dit blijkt nu een bijzonderheid te zijn geworden; in de omgeving nu hebben we die kennis letterlijk uit handen gegeven (voor mij een voorbeeld van je eigen kracht bij anderen leggen) vanwege allerlei drogredenen.”

Het is leuk om te zien dat het ontwerp van dit eiland ruim 35 jaar later min of meer in werkelijkheid tot leven komt in de vorm van onder andere ‘Minitopia’. Leidi heeft die ervaring wel vaker gehad dat dingen waar je in gedachte intensief mee bezig bent, zich later in het leven daadwerkelijk manifesteren. Zij ziet hierin de bevestiging van het pad dat zij bewandelt; haar levensweg. Dat zijn de mooie geschenken van het leven.

Na de kunstacademie is Leidi ook echt op pad gegaan. Ze heeft een looptocht van vier maanden gemaakt van de Noordzee naar de Middellandse zee. Van Renesse naar Nice. Deze ervaring was intens en heeft haar dichter bij zichzelf gebracht. Ze ontdekte nieuwe grenzen en een onvermoede innerlijke kracht. Ze heeft tijdens die tocht een verzameling tekeningen gemaakt en die ‘Entre Deux Mers’ genoemd, naar een wijn die zij ‘toevallig’ op haar tocht tegenkwam.

Ook al voelt Leidi zich aangetrokken tot onafhankelijk leven en werken, toch weet ze heel goed dat niemand in dit leven werkelijk autonoom is. Alles en iedereen is onderling afhankelijk. Zo zijn we alleen al verbonden aan onze aarde. We zijn volledig van haar afhankelijk als het gaat om eten en drinken. Leidi weet veel van eetbare planten die in de natuur voorkomen en ze zou haar maaltje bij elkaar kunnen plukken, maar ze doet dit vrijwel nooit, want het is veel gemakkelijker om je eten gewoon te kopen. Daar wordt de onderlinge afhankelijkheid helemaal goed zichtbaar, want wat en wie zijn er niet allemaal nodig om bijvoorbeeld een verse krop sla in de winkel te kunnen aanbieden?

Leidi is een echte duizendpoot. Ze heeft een prachtig atelier in ‘s-Hertogenbosch waar ze onder andere MBO leerlingen begeleidt en inspireert die naar de kunstacademie willen. Ze leert hen voornamelijk om zelfstandig werkelijk hun eigen ding te doen.
Verder is ze ook coach en geeft ze met veel plezier workshops in Hemi-Sync® (Hemisferische Synchronisatie) Hierbij worden speciaal ontworpen geluidspatronen gebruikt, die het verschijnsel ‘binaural beat‘ triggeren. Deze geluidspatronen kunnen de hersenen op een gecontroleerde manier in verschillende staten van bewustzijn brengen. Het brengt een nieuwe balans en verdiept het bewustzijn. Positieve effecten hiervan zijn bijvoorbeeld dat pijn verzacht kan worden en genezingsprocessen sneller verlopen. Op de website vind je meer informatie en de datums waarop er workshops zijn.

Als ik Leidi vraag welke boodschap ze tot slot aan de mensen mee zou willen geven dan verschijnt er een glimlachje en zegt ze zonder te twijfelen: ‘Vraag je iedere dag opnieuw af wat je echt nodig hebt. Die vraag heb ik bij mij thuis heel groot aan de muur hangen, zodat ik het me iedere keer weer herinner. We hebben namelijk eigenlijk niet zo heel veel nodig. Bovendien valt het meeste van die nodige dingen je vaak vanzelf toe. Kijk maar naar nu, krijg ik hier zomaar een gezellige lunch toegeworpen.’

🙂 en zo zit het leven vol met dat soort dingen… 🙂

Rhea

Wil je reageren? Schrijf dan in het Gastenboekof mail naar info@voor-mekaar.nl.

www.Voor-Mekaar.nl wordt gehost door KeurigOnline; een eigen website vanaf € 1,- per maand!