De 7 Aartsengelen

Aan de zuidkant van de Sint Jan in ’s-Hertogenbosch, in de Goede Herderkapel bevinden zich twee prachtige glas in loodramen. Dit raam is er één van, ontworpen door Marius de Leeuw. Zeven Aartsengelen zijn erop afgebeeld.

Michaël, de leider die zojuist dat gevaarlijke beest gedood heeft, staat in het midden. Wie de andere engelen zijn weet ik niet. Naar twee kan ik raden, zo zou kunnen dat Gabriël, de boodschapper die onder andere de geboorte van Jezus aankondigde en de Koran dicteerde, linksboven in goudgeel is afgebeeld en Raphaël, wiens naam ‘God geneest’ betekent, schijnt volgens verschillende bronnen groene accenten in zijn kleding te hebben, dus dat zou de engel rechtsboven kunnen zijn.

Samen hebben deze engelen in ieder geval de kleuren van de regenboog en dat maakt het lichtfeest compleet. Licht en kracht straalt het raam uit uit. May their force be with you, allways <3

Rhea

Toevoeging in september 2023: 
Onlangs lag er in de Goede Hersderkapel een rondleidingenboekje met daarin een beschrijving van dit gebrandschilderde raam: “Aartsengel Michaël, met aan weerszijden aartsengelen die verwijzen naar het zonnestelsel, linker lancet (onder naar boven) Samuel-rood-Mars, Zachariel-oranje-Jupiter, Rafael-geel-Mercurius. Rechterzijde: Gabriel-groen-de maan, Orihiel-blauw-Saturnus, Anael-violet-Venus”.