de Vlier

Sinds het moment dat mijn opa mij wees op het Herderstasje, dat we passeerden tijdens een wandeling, hebben kruidjes mijn aandacht. Hoe oud was ik? 5, 6 of 7 jaar hooguit. Een aantal jaar later ontdekte ik lavendel waar ik toen heerlijke geurzakjes mee maakte.

Vandaag groeien en bloeien er verschillende kruiden in mijn kleine stadtuintje, zoals bijvoorbeeld een Vlier. Deze struik groeide een eindje verderop langs het water en is zeer gemakkelijk te stekken. Je neemt een tak en steekt die in de grond. De natuur doet de rest. Nu, zo’n drie jaar later, staat er een prachtstruik vol met bloesems en daar kun je veel mee doen.

Zo kun je er heerlijke thee van maken. Twee theelepels bloesempjes (liefst zonder tripsen) in een kop water dat net van de kook af is, eventueel gezoet met honing, is een gezonde, warme drank.
Je kunt de bloempjes ook in een kan met koud water doen. Samen met een schijfje citroen, komkommer en /of wat verse muntblaadjes maak je een dorstlessende, natuurlijke limonade.
Op internet vind je diverse recepten voor vlierbloesemsiroop, zoals bijvoorbeeld hier.
Je kunt de bloempjes verder nog verwerken in pannenkoekjes, jams, puddinkjes en toevoegen aan wijn. Ze mogen niet gewassen worden, want dan verliezen ze hun aroma. Pluk ze dus op een schone plek.

De bloesems zijn gemakkelijk te drogen, zodat je er het hele jaar door van kunt genieten. Leg de bloementrosjes daarvoor op papier, zodat ook het stuifmeel bewaard blijft en leg dit op een donkere, goed geventileerde plaats. Als ze knisperend droog zijn haal je de bloemetjes van de steeltjes en dan bewaar je ze het best in een (donker gekleurde) glazen pot.

Aan de vlierbloesem worden diverse heilzame werkingen toegeschreven. Het regelmatig drinken van de thee zou de weerstand verhogen en helpen bij griep, verkoudheden en koorts.

De duiven zijn gek op de besjes.
Mensen eten beter geen rauwe besjes, want er zit wat blauwzuur in. Als ze gekookt zijn is dat eruit.

Rhea