
Sinds het moment dat mijn opa mij wees op het Herderstasje, dat we passeerden tijdens een wandeling, hebben kruidjes mijn aandacht. Hoe oud was ik? 5, 6 of 7 jaar hooguit. Een aantal jaar later ontdekte ik lavendel waar ik toen heerlijke geurzakjes mee maakte. Het duurde bijna 40 jaar voordat het me opviel dat mijn interesse voor de wereld van de kruiden chronisch was en toen besloot ik om er maar eens iets mee te gaan doen.
Na een kruidencursus afgelopen herfst bij het Kruidenrijk in Haaren heb ik verschillende olie-maceraten, kruiden-balsempjes en een enkele tinctuur gemaakt. Deze cursus was zo boeiend dat ik deze lente ook weer meedoe met de voorjaarscursus.
Ondertussen groeien en bloeien er al verschillende kruiden in mijn kleine stadtuintje, zoals bijvoorbeeld de Vlier. Deze struik groeide een eindje verderop langs het water en is zeer gemakkelijk te stekken. Je neemt een tak en steekt die in de grond. De natuur doet de rest. Nu, zo’n drie jaar later, staat er een prachtstruik vol met bloesems en daar kun je veel mee doen.
Zo kun je er heerlijke thee van maken. Twee theelepels bloesempjes in een kop water dat net van de kook af is, eventueel gezoet met honing, is een gezonde, warme drank.
Je kunt de bloempjes ook in een kan met koud water doen. Samen met een schijfje citroen, komkommer en /of wat verse muntblaadjes maak je een dorstlessende, natuurlijke limonade.
Op internet vind je diverse recepten voor vlierbloesemsiroop, zoals bijvoorbeeld hier.
Je kunt de bloemetjes verder nog verwerken in pannenkoekjes, jams, puddinkjes en toevoegen aan wijn. Ze mogen echter niet gewassen worden, want dan verliezen ze hun aroma. Pluk ze daarom ook op een schone plek, dus niet vlak langs een autoweg ofzo.
De bloesems zijn gemakkelijk te drogen, zodat je er het hele jaar door van kunt genieten. Leg de bloementrosjes daarvoor op papier, zodat ook het stuifmeel bewaard blijft en leg dit op een donkere, goed geventileerde plaats. Als ze knisperend droog zijn haal je de bloemetjes van de steeltjes en bewaar je ze het best in een (donker gekleurde) glazen pot.
Aan de vlierbloesem worden diverse heilzame werkingen toegeschreven. Het regelmatig drinken van de thee verhoogt de weerstand en helpt bij griep, verkoudheden en koorts.
Ik ben er nu een tinctuur van aan het maken; iedere dag knip ik verse bloemetjes in een potje met wodka. Over een aantal weken kan het gezeefd worden en is de tinctuur klaar. Ik ben benieuwd of ik er de winter vrij van verkoudheden mee door kom.
We houden je op de hoogte via Kruiden Bij Rhea 🙂
www.Voor-Mekaar.nl wordt gehost door KeurigOnline; een eigen website vanaf € 1,- per maand!